Badkamer

Hoe richt je de toiletruimte in?

Veelal wordt het ‘kleinste kamertje’ in een huis tegenwoordig niet zozeer verwaarloosd, maar een perfecte oplossing is nog ver te zoeken. Een oude toiletruimte wordt met een verfje en een kleurige kalender tot een soort vrolijk vertrek opgekalefaterd.

Een zeer bijzondere en hygiënische oplossing. Door op een knopje te drukken komt er een schoonmaakunit naar buiten en de bril draait automatisch rond. D.m.v. water wordt de zitting optimaal gereinigd en daarna gedroogd.

Closetpotten

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee typen potten. De zogenaamde vlakspoeler en de diepspoeler. Over het algemeen wordt in ons land de vlakspoeler het meest toegepast. De fecaliën komen terecht op een soort schotel. Dit is de reden, waarom dit type ook wel ‘schotelmodel’ wordt genoemd. Controle van de ‘prestatie’ is dan mogelijk, wat vooral bij kinderen en zieken van belang kan zijn. Het wegspoelen gebeurt niet altijd smetteloos en ook de geurontwikkeling is een nadeel. Bij de diepspoeler, ook wel trechtermodel genoemd, verdwijnen de fecaliën meteen uit het zicht en is geen controle mogelijk. Nadeel is het hinderlijk opspatten van het water. Natuurlijk is de geurontwikkeling minder.

Bijzondere types

Soms handig. Er is ook een duoblok in de handel met een afvoer, die op de gewone afvoer kan worden gemonteerd. De doorsnede van de afvoerpijp is dan niet groter dan 2,5 cm. Deze installatie is uitgerust met een soort maler en mixer. De handelsnaam is ‘sanibroyeur’.

Dit systeem is vooral daar handig, waar een nieuwe badkamer wordt gemaakt en het technisch niet mogelijk is om te lozen op de riolering. Vergeet ook niet een goede bril te kiezen. Wat is een goede bril? Het zitcomfort zal groter zijn, het schoonmaakgemak mag ook niet worden verwaarloosd. Let vooral op het scharniersysteem. Ook hier mag het schoonmaken geen problemen geven. Besteed er zorg aan. Let tevens op het toiletdeksel. Vooral in een badkamer is het handig, als men hierop kan zitten (kinderen aankleden).

Enkele tips voor het toilet:

1. Vloer: Overweeg tegelvloer diagonaal te leggen.
2. Wanden: Plaats rechthoekige tegels horizontaal, zodanig dat de horizontale en verticale voegen in elkaars verlengde lopen. Het werkt vergrotend.
3. Zorg voor een niet te groot contrast tussen de kleur van de wandtegels en de voeg. Anders worden de wanden ’onrustig’. Onrust werkt altijd verkleinend.
4. Overweeg een wandlampje i.p.v. plafondverlichting, werkt ook vergrotend. Het wandlampje moet indirect licht uit stralen. M.a.w. je mag wel het licht, maar niet de lamp zien.
5. Denk aan een goede bril en toiletdeksel.

Ga je nieuw- of verbouwen? Maak dan een toiletruimte niet te krap.

Back to top button