De grootste kunst van het rijk worden is zo min mogelijk uitgeven. Besparen dus waar je kunt. Op energie besparen is niet heel vervelend en ook nog eens heel erg makkelijk. Met de volgende tips kom je vast een eind.
Woonkamer
Schrik niet: gemiddeld gebruiken we zo’n 100 elektrische apparaten in huis. Een groot deel daarvan staat in de woonkamer, zoals de televisie, stereo, computer en er hangt ook een bak verlichting. Met slechts enkele kleine aanpassingen kun je al flink wat euro’s besparen. Plak bijvoorbeeld radiatorfolie achter de verwarming zodat de boel beter geïsoleerd blijft en beplak het huis met tochtstrip. Je kunt de verwarming vaak best een graadje lager zetten en alle peertjes vervangen voor spaarlampen. Dat bespaart je zo al een paar tientjes per jaar. Staat je tv op stand-by? Ook dat vraagt echt nog heel wat stroom. Zonde! Ook ’s avonds de gordijnen sluiten zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft. En als je de muren in een lichte kleur verft wordt het licht gereflecteerd en hoef je dus minder verlichting te gebruiken.
Badkamer
Een gemiddeld gezin gebruikt al gauw 121 liter water per dag. Iedere minuut dat de kraan openstaat, spoelt er 8 liter door het putje. Je hebt tegenwoordig speciale douchekoppen die ervoor zorgen dat je hetzelfde genot ervaart, maar dan met minder water. Ook een minuut minder douchen zorgt voor een flinke korting op je rekening. Ga je liever in bad? Zorg dan dat de kuip geïsoleerd is. Zo blijft het water langer warm. Draai altijd de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en ventileer de badkamer: frisse lucht wordt namelijk sneller warm.
Keuken
In de keuken staat het vol met elektrische apparaten. Sommige daarvan moeten de hele dag aanblijven, maar er zijn er ook bij die je maar af en toe gebruikt. Zonde dus om de stekkers erin te laten zitten, want zo vragen ze dus continu stroom. Verwarm de oven niet langer voor dan nodig is, maak de filters van de afzuigkap regelmatig schoon en kook met het deksel op de pan. Zorg er ook voor dat je vriezer niet vol ijs komt te staan, want dan moet hij harder werken om koud te blijven. Als je een aantal weken niet thuis bent kun je de koelkast het beste uit zetten, met de de