Interieur

Tips voor de inrichting van een kleine woonruimte

Woon je relatief klein? Dan is het slim om specifieke tips toe te passen bij de inrichting, om je woonruimte wat groter en mooier te laten lijken. Er is een heleboel mogelijk! Zeker als je je creativiteit gebruikt – en deze tips checkt. Lees je mee?

Decoratie waar het past

Natuurlijk is er ook in een kleine woonruimte plek voor decoratie. En dat is belangrijk, want decoratie zorgt voor sfeer en levendigheid in huis. Voeg daarom zeker de nodige accessoires toe. Wat ideale oplossingen zijn? Op de vloer en aan de muur is er nog ruimte vrij. Plaats een vloerkleed onder de eettafel, de bank of het bed. Dat zorgt al direct voor gezelligheid.

Kleden zijn er in een heleboel soorten en maten te vinden. Hoe groot wil je het vloerkleed hebben en hoe ziet de ideale vorm eruit? Van een groot vierkant vloedkleed met een retro print tot een klein rond vloerkleed van jute, ga na wat het best bij jou en je woning past.

Ook aan de muur is er plek voor decoratie, in de vorm van posters of schilderijen. Of hang planken op, waar je plantjes en andere accessoires op neerzet. Dat staat al meteen anders dan een lege muur! Maak het trouwens niet te bont met de decoratie, want dit kan je huis weer krapper doen lijken. Het gaat om de balans.

Veel opbergruimte

Het laatste wat je wilt in een kleine woonruimte, is dat het er rommelig oogt. Zo lijkt de ruimte namelijk nog kleiner en krapper. Een oplossing? Zorg voor genoeg opbergruimte – en houd de boel natuurlijk ook netjes door regelmatig op te ruimen. Als je alle spulletjes een vaste plek kunt geven, slingert er ook minder rond om je heen. Dit realiseer je allereerst met grote meubels, zoals een ruime (kleding)kast.

Denk daarnaast aan kleinere opbergers, die je in een kast of op andere plekken kwijt kunt. Een opbergbox is handig, waar je bijvoorbeeld speelgoed, themadecoratie en schrijfwaren in kwijt kunt. Om maar wat voorbeelden te noemen: het is natuurlijk helemaal aan jou om te bepalen wat je in zo’n box stopt. Je spullen zitten zo in ieder geval netjes afgesloten. Dit is een ideale bewaarmethode.

Slimme meubelselectie

Denk goed na over de meubels die je in huis haalt. Je kunt waarschijnlijk geen enorme bank of groot bed kwijt, maar dat hoeft ook helemaal niet. Meet liever op wat er mooi past in de hoekjes van je huis, en houd deze maten aan. Ga voor een ronde eettafel, want hier is al snel meer plek aan dan aan een rechthoekige tafel. Een ideale keuze dus, en de ronde vorm staat ook nog eens sierlijk.

Met klapstoelen heb je altijd zitplaats voor gasten die langskomen, waarna je de stoelen weer netjes kunt opbergen. Krukjes zijn ook een uitkomst. Ga in ieder geval niet voor (veel) grote, brede stoelen, want dit neemt al snel onnodige ruimte in. Wees verder kritisch in de meubels die je in huis haalt: heb je alles echt nodig? Een bank en een fauteuil bij elkaar maakt de zithoek bijvoorbeeld al snel vol. Wellicht kun je beter alleen voor een bank gaan. Maak op die manier de juiste afwegingen.

Licht kleurgebruik

Het kleurgebruik speelt een belangrijke rol in het interieur. Waar je in een kleine woonruimte in het bijzonder rekening mee kunt houden? Kies voor lichte kleuren. Wit, crème, zand en beige: laat deze tonen de hoofdrol spelen. Natuurlijk kun je de lichte kleuren combineren met wat donkerdere kleuren, maar te veel donkere tonen maken de ruimte optisch kleiner. En dat wil je nu juist voorkomen.

Door de bovenstaande tips toe te passen, maak je echt iets moois van een kleine woonruimte. Het is dus makkelijker dan je misschien denkt. Welke tip spreekt jou het meest aan?

Related Articles

Back to top button