Tips

Een autoverzekering afsluiten, waar let ik op?

In Nederland is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten, voordat je de weg op gaat. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen, onder andere een WA-autoverzekering, een cascoverzekering, all-risk autoverzekering en aanvullende verzekeringen. Waar je op kan letten bij het afsluiten van een autoverzekering staat hieronder op een rijtje.

Dekking

De dekking van de autoverzekering is het belangrijkste onderdeel. Er zijn verschillende dekkingen: WA, Beperkt Casco, Beperkt Casco Extra, all-risk. De WA-verzekering is verplicht in Nederland en dekt alleen de schade die je met je auto aan andere toebrengt. De Beperkt Casco dekt daarnaast ook schade aan je eigen auto die bijvoorbeeld door diefstal of storm zijn gekomen. Met een All-riskverzekering ben je het meest uitgebreid verzekerd. Deze verzekering dekt alle schade aan zowel andere als je eigen auto.

Eigen risico

Wanneer je een schade claimt, ben je verplicht om een eigen risico te betalen van de schade. De hoogte van het eigen risico hangt af per verzekering en verzekeraar. Bij de een kan je kiezen voor een hoger eigen risico, dit betekent dat je een hoger deel zelf moet betalen en vaak blijft je premie dan een stukje lager. Het is belangrijk om na te denken over wat de beste optie voor jou is. Als je denkt dat je snel schade rijdt, dan is het niet verstandig om te kiezen voor een hoog eigen risico.

Premie

Premie is de prijs die je betaald voor je verzekering. Het verschilt per verzekering en per verzekeraar hoe hoog de premie is. Vaak is de premie afhankelijk van hoe hoog je het eigen risico zet. Je kan bij verschillende verzekeraars een premie berekenen zodat je verzekeringen en kosten kan vergelijken. Wil je een autoverzekering afsluiten? Dit kan vaak al gemakkelijk online.

Schadevrije jaren

Als je een langere tijd schadevrij rijdt, dan bouw je schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op je premie is. Het is dus van belang om goed na te gaan hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd en te kijken of hier een korting bij hoort. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om schadevrije jaren te ‘kopen’, zodat je direct bij je nieuwe verzekeraar korting krijgt.

Aanvullende verzekeringen

Naast de standaard autoverzekering kan je kiezen voor een aanvullende verzekering. Zo bestaat er bijvoorbeeld een inzittendeverzekering. Met deze verzekering ben je ook gedekt voor de schade aan de inzittende en hun spullen in jouw auto.

Polisvoorwaarde

Tot slot is het belangrijk om goed naar de polisvoorwaarde te kijken. Hierin staat precies beschreven wat er wel en niet gedekt is. Het is dus van belang om de voorwaarde goed door te nemen voordat je de verzekering afsluit. Op deze manier kan je nagaan of je de juiste zaken dekt en of je alsnog niet voor plotselinge kosten komt te staan.

Related Articles

Back to top button