Klussen

Wanneer vervang je je cv ketel?

Cv-ketels zijn niet het eeuwige leven beschoren, ook niet met regelmatig cv ketel onderhoud. Het is dan ook logisch dat wanneer een cv-ketel kapot gaat, je een nieuwe cv-ketel (of warmtepomp) moet kopen. Dit is echter niet de enige reden om een cv-ketel te vervangen. Ook andere factoren kunnen een rol spelen. In dit artikelen delen we de belangrijkste redenen voor het verruilen van je cv-ketel.

Als er onderdelen kapot gaan

Onderhoud van je cv-ketel kan de levensduur verlengen, maar na een jaar of 15 zijn de meeste ketels toch wel op. Onderdelen zoals de thermostaat, pomp of rookgasafvoer raken versleten of gaan zelfs kapot. Vervanging of reparatie wegen dan niet altijd meer op tegen de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Is ook jouw cv-ketel aan het einde van zijn latijn? Houd er dan rekening mee dat woningen op een gegeven moment van het gas af zullen gaan. Mocht je nog geen idee hebben wanneer dit in jouw buurt gaat gebeuren, dan kun je hier informatie over inwinnen bij je gemeente.

Tip: gaat je woning over enkele jaren van het gas af, maar wil je nog niet investeren in een warmtepomp of andere duurzame verwarmingsmethode? Wellicht dat het huren van een cv-ketel een passend alternatief is.

Als je de waarde van je woning wilt verhogen

Een nieuwe cv-ketel of warmtepomp installeren is een goede manier om de waarde van je woning te verhogen. Steeds meer Nederlanders hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en hechten hier grote waarde aan bij de aankoop van een woning. Ook het plaatsen van zonnepanelen en het aanbrengen van dubbel- of driedubbel glas helpt bij het krijgen van een hogere prijs. Wel staat hier vaak een flinke investering tegenover. Denk daarom goed na over hoe je je woning het best kunt verduurzamen, ook met het oog op veranderende wetgeving.

Als je meer rendement wilt behalen

De afgelopen jaren zijn cv-ketels steeds zuiniger geworden. De zuinigste ketels worden ook wel aangeduid met de term hr-ketels’ of ‘hr-cv-ketels’. De letters ‘hr’ staat voor hoog rendement, iets wat een dergelijke cv-ketel ook zeker oplevert. Een hr-ketel hergebruikt namelijk de warmte van de rookgassen die vrijkomen tijdens de verbranding van aardgas. Gemiddeld bespaar je met een nieuwe cv-ketel zo’n 15 tot 20 procent. Een nieuwe ketel is dus gauw terugverdiend. Ook de aanschaf van een warmtepomp kan helpen meer rendement te behalen, al zijn deze een stuk duurder om in huis te halen.

Related Articles

Back to top button